Despre mine

 

Îmi spune Dorian Furtună şi aceasta este pagina mea de articole, fragmente din cărțile mele şi gânduri despre latura raţională şi, mai ales, iraţională a comportamentului uman.

Sunt etolog (“instinctolog”), doctor în biologie, din Chişinău.

Domeniul meu de cercetare este etologia socială – dezvăluirea fundamentelor biologice/instinctuale ale comportamentelor sociale umane.

Interesul ştiinţific: conflictele identitare, instinctele sociale, agresivitatea, ierarhiile, psihologia dușmăniei, etnocentrismul și psihologia identității.

Sunt preocupat de popularizarea ştiinţei, organizez cursuri de retorică ştiinţifică, public articole în mai multe reviste, culegeri şi portaluri din Republica Moldova şi România.

Îmi puteți citi unele articole și în engleză, pe Social Ethology.

Sunt autorul cărţilor:

Homo aggressivus. De ce nu se opresc războaiele și violența”, editată în 2015

și

Retorică în faţa morţii” (despre moartea oamenilor celebri), editată în 2007.

 

Date de contact:

e-mail: furtunadorian@yahoo.com

Facebook: https://www.facebook.com/dorian.furtuna

 

Despre această pagină web:

”Instinct și Rațiune” este primul blog științific din Republica Moldova. Este dedicat comportamentului uman, sub aspect evoluționist și social.

Nouă ne pare că suntem fiinţe perfect raţionale, dar în realitate suntem guvernaţi de motivaţii instinctuale şi de emoţii. Ecce homo.

Pe această pagină voi publica diverse texte în care voi descrie comportamentul uman aşa cum este el, nefardat şi neidealizat.

Ne caracterizează agresivitatea, xenofobia, duşmănia, îndoctrinarea în gândire. Acestea sunt reminiscenţe ale psihologiei noastre evolutive şi dacă nu le vom cunoaşte bine, ororile trecutului se vor repeta neîncetat.

Articolele de la rubrica Identitate reflectă viziunea mea asupra fenomenelor demografice şi identitare care se produc în lume la începutul acestui secol. Eu anticipez recrudescenţa ultranaţionalismelor, a xenofobiei şi a animozităţii rasiale în numeroase ţări şi regiuni de pe glob, din cauza incapacităţii de adaptare a diverselor grupuri identitare la o convieţuire paşnică comună.

Prin exemplele, datele şi concluziile pe care le aduc, încerc să arăt că înclinaţia arhaică de divizare a oamenilor în „noi” vs „ei” încă mai sălăşluieşte în mintea omului contemporan. În interiorul lor, la nivel instinctual, societăţile de azi sunt la fel de rasiste, etniciste şi xenofobe ca şi cele preistorice. Suntem agresivi prin natura noastră lăuntrică, mai ales faţă de alţii, pe care îi considerăm „străini”. Aşa înţeleg eu lucrurile, ca etolog. Şi aşa le voi prezenta în articolele mele, cu probe statistice şi date ştiinţifice de rigoare.

Cu toate că nouă ne displace, oamenii continuă să se divizeze în rase, etnii şi religii şi să se discrimineze pe aceste criterii. În interiorul marilor naţiuni însăşi se prevăd fermentaţii identitatre şi secesioniste. Consider că este util să vedem cum creşte temperatura animozităţilor identitare, care sunt declanşatorii acestor animozităţi, ce impact real au migraţiile, ca să putem anticipa unele conflicte identitare, inclusiv din Europa, sau poate chiar să ne învăţăm să fim mai precauţi la modul în care apelăm la retorica identitară în spaţiul politic şi social.