Cum patima pentru citit poate fi un handicap

 

Natura ne-a înzestrat cu instincte, emoții și mecanisme cognitive native care ne permit să facem politică și business, să fim activi social și să obținem resursele necesare. Oamenii au făcut asta de milenii, cu succes, în lipsa cărților.

Lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci încoace. Iată de ce azi mulți politicieni și businessmeni, chiar și numeroși oameni de artă se descurcă, ating culmi fără a fi citit vreo carte serioasă în ultimii ani sau în general în viața lor.

Cititul aprofundat al cărților adeseori nu este necesar pentru a fi de succes în respectivele domenii, iar în unele cazuri (și în unele țări, ca a noastră) pasiunea pentru cărți poate fi un handicap, care răpește nepermis de mult din timpul și energia indivizilor implicați în competiții ierarhice.

Acțiunea, nu profunzimea este atuul lor. Ei trebuie să acționeze rapid, să ia decizii de moment. În politică și business dacă nu acționeazi primul riști să devii ultimul.

Cititul serios ar împovăra prea mult din punct de vedere moral, ar naște prea multe incertitudini și dileme, ar întârzia impardonabil luarea deciziilor.

În politică și business (implicit show-business) lucrurile simple sunt preferabile celor complicate. Succesul e dobândit prin abordări liniare, chiar dacă „nu e nimic mai prost decât linia dreaptă”.

Cărțile sunt necesare acolo unde instinctele native nu sunt suficiente, acolo unde e nevoie de acumularea cunoștințelor: educație, cultură, știință, filosofie.

Ferice de oamenii pasionați de carte care trăiesc în societăți unde este încurajată acumularea cunoștințelor, nu doar acțiunea și reacțiunea.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *