De ce ignoranța științifică e atât de răspândită în Moldova

 

Citiți textul de mai jos și veți înțelege de ce ignoranța științifică e atât de răspândită în Moldova.

Iată un articolaș scris de un editorialist de la Europa Liberă, Iulian Ciocan:

E util să știi mai multe despre viermele plat?

Un prieten de-al meu mi-a spus că fiul său, elev în clasa a X-a, l-a pus deunăzi la grea încercare. Impresionat de ceea ce auzise la o oră de biologie, fiul i-a vorbit tatălui minute bune despre sistemul nervos al viermelui plat.

„Dar pe mine nu mă interesează viermii…” a încercat să-i taie elanul tatăl.

„Habar nu ai cît de interesant e!” i-a spus fiul şi i-a oferit un noian de amănunte despre sistemul nervos al viermelui plat.

„Se pare că voi învăţaţi o sumedenie de chestii inutile!” a ripostat tatăl, dar fiul a spus cu convingere că pentru el, tînărul care vrea să devină informatician, sînt importante şi detaliile vieţii viermelui plat. Reieşea din spusele tînărului că un informatician trebuie să cunoască nu doar informatica, ci şi multe alte domenii pentru a fi o personalitate desăvîrşită, pentru a fi mai destupat la minte. Cunoaşterea sistemului nervos al viermelui plat sau studiul ciclului de viaţă al ferigii îl făcea cică mai doct, mai elevat, îi lărgea considerabil orizontul.

Prietenul meu, adică tatăl acelui elev, şi-a privit fiul cu nedumerire. Vorbea serios oare progenitura sa? Parcă da. Şi atunci o tristeţe profundă l-a copleşit pe amicul meu. Şi i s-a făcut milă de fiul său care e obligat să înveţe tot soiul de bazaconii de care nici nu-şi va mai aminti peste o vreme. Şi s-a gîndit că asimilarea de către fiul său a atîtor materii şi informaţii e un efort demn de o cauză mai bună. Şi s-a gîndit cu ciudă la Ministerul Educaţiei care nu-i cruţă pe elevi şi le dă totul cu toptanul. Chiar toată lumea trebuie să studieze sistemul nervos al viermelui plat?”.

Îl asigur pe domnul autor al textului, că a cunoaște evoluția sistemului nervos, inclusiv pe exemplul viermilor, este mai impotant pentru bagajul intelectual al unui individ și pentru viziunea sa asupra evoluției lumii vii, precum și pentru progresul științific al unei țări, decât a sta cu nasul în șiruri de poezii sau a învăța, în mod ”util”, cum să înșurubezi sau să desșurubezi ceva.

Și poate că în acel elev sălășluiește un viitor savant, pe care îl dezrădăcinează în mod total neinspirat adulții aflați în goană după ”util” (așa anapoda cum este înțeles acel ”util”).

De aia noi, moldovenii, rămânem a sta departe de magistrala progresului, fiindcă, în stilul nostru mioritic, ne lăudăm cu ”utilitatea” cunoașterii a sute de doine, recunoaștem vreo duzină de poeți și prozatori, știm cu toții să o facem pe artiștii, dar nu ne pricepem în chestiuni de știință, suntem ignoranți în așa domenii ca astronomia, biologia, fiziologia umană. Din lene intelectuală, preferăm să citim de zece ori diverse biblii, decât măcar o carte științifică serioasă.

Moldoveanul e prea fudul pentru a se apleca asupra unei insecte. De aia stă de secole aplecat deasupra sapei de prășit.

Iar mulți nici măcar nu își închipuie că datorită studierii mazării și a musculiței-de-oțet a fost posibilă dezvoltarea geneticii.

Datorită studierii insectelor de apă a fost posibilă elaborarea sistemelor acustice performante pentru submarine.

Datorită studierii sistemului nervos al viermilor plați poate, cine știe, va fi posibilă descoperirea vreunui leac pentru dependenții de droguri sau pentru a combate maladia Alzheimer.

Dar câți sunt capabili să înțeleagă asta?…

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *