Amnezia identitară şi colapsul Occidentului alb

 

Astăzi, diverşi analişti şi sociologi vorbesc la modul cel mai serios despre colapsul demografic şi identitar al Occidentului alb, ca urmare a schimbării raportului demografic în favoarea imigranţilor de culoare.

Bunăoară, istoricul rus Apollon B. Davidson, africanolog, un foarte bun cunoscător al proceselor din Africa, susţine că migraţia masivă a africanilor în Europa este inevitabilă; acum preocuparea elitelor trebuie să fie asigurarea coexistenţei paşnice a milioane de oameni de diferite rase, ceea ce este imposibil fără o schimbare cardinală a psihologiei de masă, în primul a psihologiei europenilor [Давидсон, 2002]. Or, pentru formarea unei psihologii a convieţuirii interrasiale, interculturale şi interreligioase e nevoie de mult prea mult timp, e nevoie de educarea unor generaţii întregi. Animozităţile şi conflictele interrasiale anticipează educaţia în spiritul toleranţei. Civilizaţia occidentală s-a dovedit a fi nepregătită în faţa unor schimbări demografice şi identitare atât de acccelerate.

Este curios că locuitorii unei zone afectate de o imigrare în masă conştientizează cu întârziere fenomenul transformărilor demografice şi identitare pe care îl trăiesc. Pentru a explica această “miopie identitară”, când o populaţie nu sesizează schimbările demografice din jur, voi împrumuta de la celebrul biolog evoluţionist Jared Diamond doi termeni care îmi par evocatori. Primul termen este “norma târâtoare” (“creeping normalcy”), care defineşte o schimbare atât de lentă a lucrurilor, încât această schimbare este insesizabilă şi nu trezeşte îngrijorări. Al doilea termen este “amnezia de landşaft” (“landscape amnesia”), care se referă la faptul că generaţiile contemporane nu-şi mai amintesc cum era landşaftul ţării lor acum un secol şi din această cauză nu îşi pot da seama de schmbările izbitoare care s-au produs de atunci; iar bătrânii, cei care îşi mai amintesc, nu mai au puterea de decizie şi de influenţă. Diamond aplică aceşti termeni pentru a explica “miopia” unei populaţii faţă de schimbările ecologice din ţara lor [Даймонд, 2008, p. 590-591].

Însă aceşti termeni, adaptaţi, pot fi utili pentru a explica “miopia” unei societăţi faţă de schimbările demografice şi identitare profunde care se produc pe teritoriul ei. Astfel, am putea vorbi astăzi despre o “amnezie identitară” a unor populaţii din Europa sau din Statele Unite, sau din alte zone ale lumii; aceste populaţii nu-şi mai amintesc cât de diferit era portretul identitar al ţării lor (aproape exclusiv alb) comparativ cu situaţia din prezent. Iar deceniile de imigraţie lentă (“norma târâtoare”) nu le-a permis europenilor să sesizeze din start iminenţa unei revoluţii demografice în ţara lor.

Dacă e să privim lucrurile cât se poate de nepărtinitor, vom constata că procesele demografice contemporane se înscriu într-o logică atât evoluţionistă, cât şi istorică firească – în lupta concurenţială înving acele populaţii, care sunt mai adaptate condiţiilor de trai. Iar natalitatea înaltă a fost mereu o premisă importantă a succesului expansionist. Dacă musulmanii, ca identitate religioasă, sau africanii, ca identitate rasială, la un moment dat îşi vor afirma supremaţia demografică în ţările creştine populate de albi, înseamnă că din punct de vedere evoluţionist, pe termen lung, strategia expansionistă a acestor populaţii s-a dovedit a fi eficientă.

Publicistul american Patrick Buchanan, în lucrarea sa cea mai cunoscută, al cărei titlu vorbeşte de la sine: “Moartea Occidentului: cum declinul populaţiei şi intensificarea migraţiei ameninţă cultura şi civilizaţia noastră” (“The Death of the West: How Dying Populations and Immigrant Invasions Imperil Our Culture and Civilization”), operează cu date statistice, în baza cărora deduce că în jumătate de veac SUA şi Europa vor fi sub dominarea absolută a unei culturi islamo-arabo-africane, iar rasa europenoidă va reprezenta doar 10% din populaţia lumii. Acesta va fi un crah etno-rasial ireversibil [Бьюкенен, 2003]. Deci, dacă în 1950, albii constituiau 28% din populaţia globului, iar africanii doar 9%, către anul 2060 raportul interrasial va rămâne acelaşi, numai că se va inversa. Cei cu origine africană vor reprezenta 25% din populaţia globului, iar descendenţii europenilor – mai puţin de 10% [1]. În următoarele decenii, pe glob se vor produce metamorfoze identitare grandioase, care vor rescrie în mod crucial istoria şi graniţele multor ţări şi ale multor popoare.

© Dorian Furtună, etolog

Surse bibliografice:

1. Whites Down To 10% Of World Population By 2060— Does It Matter? // by Patrick J. Buchanan. Vdare.com. May 1, 2008 / http://www.vdare.com/articles/whites-down-to-10-of-world-population-by-2060-does-it-matter
• Бьюкенен П.Дж. Смерть Запада. Москва.: Аст, 2003. 444 с.
• Давидсон А.Б. ПОСЛЕДСТВИЯ РАСПАДА ИМПЕРИЙ ДЛЯ XXI ВЕКА // ВЕСТНИК РОССИЙСКОЙ АКАДЕМИИ НАУК. том 72, № 5, 2002 г. с. 396-404 / http://vivovoco.rsl.ru/VV/PAPERS/HISTORY/AFRO.HTM
• Даймонд Дж. Коллапс. Почему одни общества выживают, а другие умирают. Москва. АСТ. 2008. 762 с.

 

Comments

 1. Este important sa invatam, in primul rand, ca rasismul nu ne face cinsta in nici un fel. In opinia mea, problema nu este ca negrii devin majoritari fata de albi, ci ca albii ii denigreaza pe oamenii de culoare. Ceea ce nu este normal. Nu ar putea fi normal intr-o lume civilizata!
  Felicitari pentru articol, interesant!

 2. Este clar ca oamenii sa spunem subspecia Homo sapiens sapiens nu a aparut ca formata din rase diferite ci din cativa indivizi care s-au separat reproductiv de antecesor si de veri caci astfel nu erau o specie noua si ulterior apar rasele din motivele cunoscute pentru care apar si evolueaza specia prin intermediul raselor si odata cu globalizarea si reamestecul rasial ne vom intoarce dialectic pe o treapta superioara spre o unica rasa asemanatoare macar biologic cu cea initiala(sa-i spunem metaforic adamica). Cam cum se intampla cu corcirea raselor de caini care conduc spre maidanezul mediu din care probabil ca s-au selectat (aici artificial deci mult mai pronuntat) rasele de caini.

 3. Cu otomanii neam otomanizat.
  Cu rusii neam rusificat.
  Cu europeni o neliniste totala ne inalbastrim.
  Deja este si in Moldova o minoritate rsiala cite putin se coloreaza lumea.

 4. Şi un banc
  Un tînar şia clorat parul in toate culorile curcubeului. Mergînd prin oras se aşează pe bancă lîngă un bătrîn. Batrănu deschide larg ochi se uită uimit.Tînarul întreba:
  – Ce te holbezi moşule? nai fost tînar? nai facut nebuni?
  La care bătrînul raspunde:
  -Ei nam fost, odata m-am îmbătat foarte tare, şi am facut sex cu un papagal, TU NU IEŞTI FIUL LUI?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *