10 motive de ce nu-mi torn o găleată cu gheaţă în cap

 

1. Prefer să nu transform un gest de filantropie într-o clovnerie. Dacă vrei să donezi, donează. Căldarea pusă în cap nu salvează vieţi. E risipă de apă.

2. Nu sunt vedetă, nu caut voturi, nu tânjesc după un PR ieftin. Dacă Ice Bucket Challenge îţi aduce dividende, poate merită să încerci. Dacă o faci de dragul pariului, chiar e caraghios.

3. Sunt etolog. Cunosc experimentele lui Pavlov cu câinii şi reflexele condiţionate. Nu vreau să fiu cobai într-un experiment asemănător, la scară globală.

4. Prefer să fiu un original, nu o copie. Artistismul s-a consumat în primele zile ale campaniei. Primii au fost autentici, restul imită papagaliceşte.

5. Provocarea urmăreşte o cauză nobilă, dar îmi aminteşte de un şantaj psihologic. Detest orice fel de şantaj.

6. M-am învăţat să detectez procesele de formare a turmei. Cum le văd, mă retrag. Apartenenţa la grup poate avea şi alte dimensiuni, unele chiar inteligente. Aici nu e cazul.

7. După tulburarea globală numită selfie-syndrome, a venit o altă epidemie pe capul nostru – Ice Bucket Challenge. Nu ştiu care va fi următoarea, dar înţeleg globalizarea altfel. Cel puţin nu ca un proces de formare a unei turme globale.

8. Unii numesc asta solidaritate. Solidaritatea este bună, dar numai când nu ia o formă nebună. Ca şi insistenţa. Există insistenţă în promovarea unei cauze nobile şi există insistenţă în prostie. E grav când a doua o substituie pe prima.

9. O găleată cu gheaţă în cap poate îmbolnăvi, la propriu (oprirea respiraţiei, stop cardiac, ictus cerebral). Unii au şi murit (merită premiul Darwin, acordat pentru moartea stupidă).

10. Dacă spărgeam nuci cu capul, poate acceptam mai uşor să torn şi o găleată cu gheaţă pe creştet. Însă am nevoie de creieri funcţionali. Inclusiv pentru a nu cădea pradă altor psihoze colective.

 

Motive ar putea fi mai multe. Dar nu contează numărul. Oricare dintre cele sus-menţionate e suficient pentru a nu-mi turna o găleată cu gheaţă în cap.

Experimentul social a fost de nota 10. În plin secol XXI, oamenii sunt perfect manipulabili. Eşti şi tu unul dintre ei?

 

© Dorian Furtună, etolog

Comments

 1. Ambele se fac! Insa cand moldovenii se uda, se evidentiaza cine nu doneaza. Pentru ca la ei ii ORI…ORI, nu SI…SI. Cine a pornit aceasta campanie a pornit-o intru-un mod anume si cu un scop, insa pana a trecut apele a luat o diferita semnificatie. Exact ca si barfa. Cineva din marginea orasului si-a dat parerea, insa la cealalta margine a orasului deja au scris o carte…

  Si autorul acestui post, prezinta niste regionalisme (ma refer la cazurile aduse ca si exemplu) care nu au aduc clritate in motivele lui/ei. Nu este credibil… Sunt scuze aduse public pentru a ocoli ajutorarea unor oameni care au nevoie… Nimeni nu te roaga, sa te uzi, daca vrei sa donezi fa-o fara apa. Dar nu trb. de facut mare zgomot din ceea ce se face. Unii au fun, altii doneaza, insa altii le fac pe amble! Aceasta postare este ca si un "foc" cu lemne ude, care face doar fum si nu incalzeste pe nimeni.

 2. Stimabili, sursa articolului este aici: http://dorianfurtuna.com/…/10-motive-de-ce-nu-mi-torn-o…. Oricine poate prelua câte motive doreşte din lista propusă de mine, dacă vrea să răspundă unei provocări. Când căutaţi originea unui text, orientaţivă cel puţin după data postării.

 3. Mai bine am stopa spaga la doctori! Mai ales la spitalul fundeni gastro la Gabriela Smira!!!

 4. Argumentele sunt beton, pentru acei din afara oricarei turme/aliantze/congregatzii etc. Dar ceea ce mia placut mie in argumentele tale, Dorian, este faptul ca sunt o mana puternica intinsa pentru cei se ratacesc prin tot felul de turme… Si umorul e fantastic!!! Poate de aceea ca sunt intru totul de aceeasi parere – nai mare stupizenie, nu stiu daca poate sa faca un homo sapiens!!! Brrreeeeee !!!!

 5. …the ice bucket este doar partea “comerciala” a lucrurilor. Insa, ca de obicei, cand cineva are o initziativa care mai si pare a da rezultate (!), urmeaza sa intimpine si foarte multa opozitzie.

  Mi-a placut foarte mult atitudinea lui Patrick Stewart, felul cum a adaptat el “trendul” la preferintzele sale personale. Nu a stat sa faca gargara, sa caute motive pentru care sa nu se alature celorlaltzi, ci a facut-o in felul sau personal, mesajul subliminal aici fiind “facem fiecare ce putem”. 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=GX9NJCQ4qRU

 6. Cele 10 motive sunt 3 :sanatate (3,9,10) imagine/profit (1,2) iar restul sunt argumente de "turma" asa cum zici tu. Legat de sanatate sunt intru totul de acord cu tine, imagine/profit nu comentez, este alegerea fiecaruia. Legat de "turma" insa, desi nu esti de acord, tu insusi prin acest articol incerci sa iesi din turma sa fii special, sa te afirmi fiind impotriva, ca multi altii de fapt. Traim in turma si turma ne dezvolta, blogul tau este adresat tumei. Da, turma mai face si gesturi aiurea dar trecatoare. Fara turma nu ai trai asa cum traiesti acum si nu ai avea cum sau unde sa te exprimi.

 7. Do not kill the motivation!

  Washington, D.C. (August 29, 2014) — Donations as a result of the Ice Bucket Challenge have exceeded all expectations and The ALS Association is tremendously grateful for all of the gifts by individuals, corporations and foundations. Through Friday, August 29, The Association has received over $100 million, with donations ranging from under one dollar to $200,000.

 8. Ori esti prea prost ori prea invidios! Pana la urma omul face ce vrea si nu e obligat sa se i-a dupa aia cu ice bucket sau dupa tine!
  Exista, poate, sute de motive sa iti toarne apa cu gheata in cap si alte sute de motive sa nu-si toarne!

  1-Daca torni o galeata de apa in cap asta nu cred ca e risipa. Tu cand te speli pe maini, pe dinti, speli vase si alte chestii..de ce nu opresti apa? aia nu e risipa? i-a fa un calcul la cata apa risipesti pe luna!!
  2-Tu crezi ca vedetele fac aceste provocari ca sa le creasca PR? Astia au mai multi bani frate si ii tine buzunarul de donatii plus ca nu cred ca [ex.] A.Velea te-ar provoca pe tine sau pe mine!!! Eu unul nu am nimic cu cei care fac ice bucket. Am si eu prieteni care au facut donati si au facut ice bucket si daca unul din astia m-ar provoca eu as refuza din cauza donatiei. Eu abia am bani pentru mine, dar sa mai si donez! Si sa torn apa aiurea in cap de dragul distractie mi s-ar parea o batjocora la adresa celorlalti!
  3-Aici nu e vorba de copie. Fiind provocare logic ca trebuie sa faci ce au facut si altii nu? Daca vrei sa fi original, fa-o! Exista sute de modalitati!
  4-Provocarea nu mi se pare un santaj! Santaj era daca toata toata toata lumea care face ice bucket sa doneze intr-un singur loc! Fiecare doneaza unde vrea!
  5-De ce faci comparatie intre selfie cu ice bucket! Selfie poate nu se va sfarsi niciodata [toata lumea isi face poze ] , dar ice bucket o sa se termine in curand [probabil vor mai suferi uni de ei la iarna]
  6-O galeata de apa in cap poate imbolnavi doar pe cei cu probleme. Daca sti ca ai probleme nu torni, logic nu?

  Tu crezi ca nu esti afectat de aceasta "clovnerie", dar tu esti mai rau decat alti!
  Cine nu doreste sa-si toarne apa in cap nu o face, pur si simplu fara comentari! Tu, pe langa ca suferi enorm de tine, mai cauti si motive in plus la ceva la care nici nu ai fost provocat. Fi cu tot felul de motive proaste la care nimeni nu pune botul.

  "Nu sunt vedetă, nu caut voturi, nu tânjesc după un PR ieftin." – din contra, daca nu ai cauta PR de ce te-ai mai chinuit sa cauti acele 10 motive de cacat?
  Nu puteai sa le tii pentru tine? Sa le scrii macar pe o foaie si sa te stergi la cur cu ea cand nu ai hartie igienica?

 9. M-ai dat pe spate, jur, nu m-am putut opri din ras cand am citit porcariile scrise de tine.
  In primul rand, prostia nu are grad de comparatie (tu esti exemplul perfect).
  In al doilea rand, fiecare are dreptul la libera exprimare fara sa fie nevoie de critici idioate, exemplul perfect esti tu,
  M-am oprit din citit cand am vazut ca il dai exemplu pe Alex Velea, clar esti rupt de realitate daca doar pe el ai reusit sa il gasesti pe post de exemplu.
  Dar cel mai mult m-a amuzat partea asta "Daca torni o galeata de apa in cap asta nu cred ca e risipa. Tu cand te speli pe maini, pe dinti, speli vase si alte chestii..de ce nu opresti apa? aia nu e risipa? i-a fa un calcul la cata apa risipesti pe luna!!", deci se vede perfect cum se duce dracu' numarul de neuroni din capetele unora.De unde stii tu ca el nu e un ecologist care foloseste apa de ploaie?
  Ma opresc aici, cred ca ai inteles ideea.
  (Astept injuraturile, sa vedem daca te duce mai mult capul)

 10. Alin Barb Daca te injur inseamna ca ma pun la mintea ta! Ti-ai dat opinia dar e cam proasta..si jur ca am ras si eu la ce ai scris tu!!! Ecologist :)))))) bravo, buna asta!

 11. – Cele mai sigure locuri de muncă! Ofertă extrem de serioasă! Asigurăm din start
  contract legal! Deja s-au făcut primele plăți! Mulți oameni s-au convins, e rândul
  dumneavoastră acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Câștigurile sunt garantate!
  Căutăm operatori online care vor să câștige cel puțin 300 de dolari lunar, cu o muncă
  ușoară de 3 ore pe zi! Pentru a vă oferi detalii, trimițeti textul "Info" la adresa de
  email: sangheladrian@yahoo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *