Adevărata amploare a violurilor și competiția spermei

(Fragment din cartea ”Homo aggressivus”)

 

Obiceiul răpirii femeilor, inclusiv pentru mariaj, a fost obişnuit până nu demult în rândul foarte multor popoare din întreaga lume. Din punct de vedere evoluționist, la origine, răpirea și agresarea sexuală a femeilor a reprezentat o strategie reproductivă pentru unele categorii de bărbați. Chiar şi pe timp de pace, procentajul bărbaţilor care agresează sexual femeile, din propria comunitate sau din afară, este neaşteptat de mare. Unele populaţii bat un record ruşinos la acest capitol.

În Papua Noua Guinee, de exemplu, violenţa e practicată aproape în fiecare familie. Între 50 şi 70% dintre femeile din această ţară riscă să fie violate; iar 60% dintre bărbaţi au recunoscut că au recurs la forţă pentru a întreţine acte sexuale. În rândul numeroaselor bande de tineri se practică un ritual de iniţiere care constă în violarea unei femei; cel care nu trece prin acest ritual nu este considerat bărbat adevărat şi nu poate fi membru al grupului. Chiar dacă în alte regiuni situaţia nu e atât de gravă, oricum violenţa sexuală e un fenomen obişnuit în mai toată lumea.

Un studiu de amploare, care a implicat şase ţări din Asia de Sud-Est şi a avut peste 10.000 de respondenţi, a arătat că 11% dintre bărbaţi au violat cel puţin o dată în viaţa lor. Dacă e să adăugăm aici violurile partenerilor conjugali, atunci tocmai 24% dintre bărbaţi sunt violatori, iar dintre aceştia – 45% au recunoscut că au violat mai multe femei. Cercetătorii au specificat că procentele variază de la o regiune la alta, însă per ansamblu, procentajul mediu al violenţelor sexuale poate fi extrapolat la scara întregii lumi.

Şi într-adevăr, alte date sociologice, acumulate în SUA, arată că şi în această ţară aproape fiecare al zecelea minor a săvârşit cel puţin o agresiune sexuală, inclusiv violuri. În fond, statistica generală a violurilor în Statele Unite este de-a dreptul dezolantă. Bunăoară în statul Alaska (numit şi „capitala violurilor din SUA”) procentajul femeilor care au suportat atacuri sexuale se ridică la 59 la sută (!); multe dintre ele sunt violate încă din copilărie.

Riscul unei eleve dintr-un colegiu american de a fi violentată sexual este de 20-25%. Între 10% şi 26% dintre femei sunt violate de către soţii lor. Un studiu recent, din 2014, înfăptuit la Universitatea din Oregon, a dezvăluit niște realități uluitoare – 19% dintre cele 1000 de studente supuse chestionării au declarat că au fost violate sau supuse atacurilor sexuale în anii de învățământ.

Acestea sunt efectele adverse ale instinctelor agresivităţii şi sexual dezlănţuite într-un context lipsit de cuceriri şi războaie, precum şi reminiscenţele unor tradiţii ierarhice patriarhale, care tratează femeia ca pe o categorie inferioară în raport cu bărbaţii. De vină sunt şi modelele comportamentale promovate în filme. Nu ar trebui să ne mire deci că pe timp de război procentajul violurilor sporeşte dramatic.

Este curios că şi în cazul jafurilor comise de tineri, victimile sunt preponderent femei în vârstă de la 15 la 29 de ani, în perioada de fertilitate maximă. E probabil să existe la bărbaţii violenţi o predispoziţie de asaltare anume a persoanelor tinere de sex feminin, chiar dacă e vorba nu de agresiune sexuală, ci de un jaf ordinar.
Merită menţionat şi un alt studiu, care a arătat că cea mai mare rată de vânzare o înregistrează DVD-urile porno care au pe copertă o imagine cu doi sau mai mulţi bărbaţi şi o singură femeie. Deci nu imaginile cu un bărbat + femeie, un bărbat + mai multe femei sau doi bărbaţi + două femei sunt cele mai stimulative, ci imaginile cu scene de poliandrie. Care este explicația?

Cercetătorii consideră că asemenea imagini stimulează într-o mai mare măsură apetitul sexual (respectiv vânzările), deoarece provoacă la bărbaţi în mod subliminal aşa-numita „competiţie a spermei”. Este vorba despre competiţia dintre spermatozoizii a doi sau mai mulţi masculi în canalele genitale ale femelei; evident, asemenea competiţie se produce atunci când femela a copulat (voit sau nu) cu mai mulţi masculi. Astfel se produce o nouă etapă a selecţiei naturale, poate că ultima etapă, când ovulul este fecundat de cel mai activ spermatozoid.

Ei iată, tot prin selecţie, la masculi s-a format un mecanism comportamental de a-şi spori nivelul de testosteron şi producţia de spermatozoizi la vederea rivalilor care curtează aceeaşi femelă; ei ca şi cum s-ar pregăti să fie mai virili şi mai comptetitivi în prezenţa concurenţilor. Aşa se explică cum imaginile cu scene de poliandrie trezesc o mai mare atenţie a bărbaţilor şi îi excită.

Tot ”competiția spermei” explică de ce femeile care activează într-un mediu social cu mulți bărbați vor avea parte de mai multe avansuri sexuale din partea iubitului lor; acesta din urmă va fi mai gelos şi va urma un îndemn instinctual să o lase însărcinată pe parteneră, astfel încât alţi masculi din jurul ei să nu mai aibă această ocazie.

O logică asemănătoare, deși într-un context psihologic mult mai pervers, este valabilă şi în cazul violenţei sexuale pe timp de război – la vederea altor bărbaţi care agresează sexual femei, la soldaţi sporeşte gradul de virilitate şi apare dorinţa instinctuală de a se implica într-o „competiţie a spermei”. Acesta ar putea fi, într-adevăr, unul din motivele care se face responsabil de orgiile războinicilor.

Surprinzător este că, potrivit unor studii, şansele de fertilizare a femeilor de pe urma unui viol sunt de cel puţin două ori mai mari decât de pe urma unor contacte sexuale în cadrul unei relaţii benevole. Nu este deocamdată elucidată cu exactitate cauza acestui paradox, cercetătorii însă au emis mai multe ipoteze: fie că spermatozoizii agresorilor sexuali ar fi mai activi, fie că agresorii detectează cu o mai mare precizie femeile aflate în faza de ovulaţie.

Cea din urmă ipoteză îmi pare mai consistentă, ea este parțial susținută de studiile care au demonstrat că în timpul ovulației, când șansele fertilizării sunt maxime, femeile au înclința inconștientă de a se îmbrăca mai provocator (”dress to impress”), afișează mai multe bijuterii, își ating mai des corpul. În mod evident, bărbații citesc cu ușurință aceste semnale subliminale, iar violatorii țintesc anume aceste femei, prin aceasta probabil explicându-se rata înaltă a fertilizărilor.

Complementară cu cercetarea de mai sus este o altă investigaţie curioasă, care arată că femeile violentate (studiile se referă la violenţa casnică) nasc mai des băieţi decât fete. Nici cauzele acestui fenomen ciudat nu sunt încă elucidate; fie că bărbaţii mai violenţi au mai mari şanse de a lăsa urmaşi de gen masculin, fie că la femeile bătute sistematic există un mecanism de adaptare (psihogenetic), care favorizează procrearea fetuşilor de gen masculin, pentru îmblânzirea bărbaţilor. Aşa sau altfel, găsim încă o confirmare neobişnuită a faptului că violurile au reprezentat un mijloc real de prolificitate pentru războinici, sporind expansiunea genică a acestora.

 

© Dorian Furtună, etolog

(Fragment din cartea ”Homo aggressivus”)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *