Armele primitive ale hominizilor și îmblânzirea focului

(Fragment din cartea ”Homo aggressivus”)

În perioada Paleoliticului, pe continentul african au coexistat vreme îndelungată mai multe specii de hominizi, care au pus bazele inventării și utilizării primelor arme primitive.

Pentru a simplifica înţelegerea evoluţiei armelor la diferite specii de hominizi, voi face aici o foarte scurtă prezentare a principalelor ramuri din arborele evolutiv care a culminat cu apariţia speciei Homo sapiens: genul Australopithecus (perioada existenţei: circa 4 mln. – 1 mln. de ani în urmă), Homo habilis (2,3 – 1,4 mln. ani), Homo erectus (1,8 mln. – 300.000), Homo heidelbergensis (600.000 – 400.000), Homo neanderthaliensis (200.000 – 28.000), Homo Denisov (? – 30.000) şi, în sfârşit, rodul uneia dintre verigi, Homo sapiens (200.000 – prezent).

Toporul de piatră, arma redutabilă a primilor predecesori evolutivi ai speciei umane – hominizii Homo erectus –, datează de aproximativ 1,5 mln. de ani şi a fost descoperit în Africa. În Europa, toporul de piatră, conform celor mai recente investigaţii, era utilizat acum aproape un milion de ani.

În 2011, a fost anunţată descoperirea în Kenia a unui topor şi mai vechi, care datează tocmai de acum 1,76 mln. de ani (deci considerabil mai vechi decât precedentul). Acest topor aparţine culturii primitive Oldowan (care a apărut acum 2,7 mln. de ani, încă la australopiteci), şi paleoantropologii presupun că respectivul topor ancestral ar fi fost fabricat de o specie mai veche – Homo habilis, ceea ce deplasează şi mai departe în trecut comportamentul vânătoresc şi războinic al primilor hominizi. Apropos, competenţe de fabricare a uneltelor asemănătoare celor din cultura primitivă Oldowan au fost depistate şi la cimpanzeii-bonobo (Pan paniscus).

 

topor primitiv

Cel mai vechi topor de piatră, descoperit în Europa, care datează de acum 1 mln. de ani.

 

În 2012, în Germania, au fost descoperite opt vârfuri de suliţă care datează de acum 300.000 de ani şi fuseseră fabricate probabil de Homo heidelbergensis, strămoşul comun al Homo neanderthaliensis şi al Omului de Cromagnon (omul contemporan din vremurile primitive). În acelaşi an a fost făcută o descoperire şi mai spectaculoasă – în situl arheologic Kathu Pan 1 din Africa de Sud au fost descoperite vârfuri de suliţă care datează de acum… 500.000 de ani şi au fost fabricate după toate aparenţele tot de Homo heidelbergensis. Aceste vârfuri de suliţă aparţin celei mai vechi arme de aruncat descoperite vreodată.

Au fost descoperite şi alte vârfuri de suliţe de aruncat aparţinând lui Homo heidelbergensis, care datează de acum circa 280.000 de ani (vezi imaginile de mai jos). Toate aceste unelte ridicate la suprafaţă demonstrează o dată în plus originile ancestrale ale vânătorii şi războiniciei la hominizi, inclusiv abilitatea lor de a utiliza arme de aruncat. Pentru comparaţie, primele săgeţi bine fabricate de reprezentanţii Homo sapiens datează de acum 70.000 de ani. Putem presupune că principiile de bază ale fabricării armelor au fost moştenite de oamenii contemporani de la alte specii de hominizi, la fel cum au fost moştenite şi deprinderile de vânătoare.

 

vârf de sulita

Vârful de suliţă, fabricată de Homo Heidelbergensis acum aproximativ 500.000 de ani (descoperit în situl arheologic Kathu Pan 1 din Africa de Sud).

 

arme din paleolitic

Vârf de săgeată, fabricată de Homo Heidelbergensis acum aproximativ 300.000 de ani (din colecţia Universităţii din Tübingen, Germania).

 

unelte primitive

Vârful de suliţă de aruncat, fabricată de Homo Heidelbergensis acum aproximativ 280.000 de ani (descoperit în Ethiopia).

 

Iniţial, aceste unelte erau, după toate probabilităţile, utilizate ca arme de vânătoare, în perioada când hominizii au trecut de la calitatea de însoţitori ai animalelor de pradă (consumau rămăşiţele vânatului acestora), la calitatea de vânători independenţi. Se pare că în perioada existenţei speciilor de hominizi Homo habilis şi Homo erectus (aprox. 2,5-1,5 mln. ani în urmă), s-a produs transferul de strategii de vânat, de la colectarea resturilor animale la vânarea şi omorârea acestora. Armele primitive sunt o mărturie a acestor evoluții în comportament.

Unii cercetători consideră că acum 1,6 mln. ani hominizii erau apți să utilizeze și focul. Însă vestigii certe privind utilizarea și întreținerea focului datează de acum 350.000 – 400.000 de ani. Această performanță, alături de confecționarea uneltelor, a reprezentat un eveniment crucial în dezvoltarea culturii tribale.

 

© Dorian Furtună, etolog

(Fragment din cartea ”Homo aggressivus”)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *