De ce Facebook poate fi toxic pentru relații

(fragment din „Cugetările unui (ne)cunoscut”)

 

Observ că tot mai multă lume reușește să se certe pe Facebook așa cum nu s-ar fi certat în cadrul vreunei comunicări tete-a-tete.

Certuri de la fleacuri, de la vorbe spuse în pripă, de la neînțelegeri mărunte. Certuri din cauza unui schimb de replici de rutină și dintr-o răbufnire de emoții, care, odată scrise, își fac efectul toxic.

E din cauza că nu sesizăm nuanțele, nu vedem sclipirea șugubeață din ochii celui cu care comunicăm, nu auzim și nu ne este auzită intonația caldă a vocii, nu sunt văzute mimica și gesturile pașnice. Sunt excluse din comunicare componente esențiale ale limbajului. Cu alte cuvinte, nevăzându-ne reciproc, nu putem empatiza.

Nu sunt activați neuronii-oglindă, cei care, în condiții firești, ne ajută se ne echilibrăm stările emoționale cu cel de vizavi. În consecință, un dialog scris se poate transforma lesne într-un dialog lacunar și alterat. Parcă ar fi reflectat printr-o oglindă strâmbă.

Spre deosebire de genul epistolar, care a dat grație relațiilor interumane din secolele trecute, comunicarea pe rețele sociale e marcată de repezeală, e febrilă, nu oferă răgazul pentru meditații și reconsiderări. Astăzi nu ne mai aplecăm cu aceeași prețiozitate asupra cuvântului scris. Preferăm să transmitem emoțiile rapid, printr-o apăsare de buton, ca pe o săgeată trimisă în țintă.

În mod paradoxal, se produce o revenire la exprimarea primordială, prin stări emotive, nu prin gânduri. Suntem cu toții supuși riscului de afect emoțional.

Pe Facebook riscăm să interpretăm greșit spusele interlocutorului, atribuim valențe negative intențiilor acestuia, ne înfuriem ușor pe comentariile și replicile care ne vizează. Și, la rândul nostru, la fel de ușor îi înfuriem pe alții.

Ironia altora o considerăm insultă, afirmațiile le considerăm sfidare a propriilor convingeri, apropourile le considerăm atac la persoană. Polemica se transformă în duel veninos, divergența de opinii – în ostilitate. De aici, e un pas ca frienzii să strice o prietenie cândva viguroasă. Din spatele ecranului e mai simplu să-ți exprimi supărările. Și e mai simplu să superi.

Poate că lucrurile serioase și sensibile nu ar trebui discutate pe Facebook. Și, probabil, multe cupluri ar trebui să evite reglarea conturilor pe rețelele de socializare, deoarece riscă să jignească și să agraveze situația și mai mult.

În comunicarea online, empatia adeseori sucombează, la fel ca și toleranța. Ochii care nu se văd, se ceartă.

 

 

© Dorian Furtună, etolog

(fragment din „Cugetările unui (ne)cunoscut”)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *