Efectele căsniciei asupra bărbaților

(Fragment din cartea ”Homo aggressivus”)

Este foarte interesant că bărbaţii care s-au căsătorit încep să demonstreze abilităţi competiţionale mai reduse comparativ cu perioada anterioară căsătoriei. Aceste observaţii se referă mai ales la competiţiile sportive, dar sunt într-o anumită măsură valabile şi pentru artă, ştiinţă, activism social, creativitate şi chiar şi infracţionalitate.

Cercetătorii consideră că afirmarea socială şi profesională reprezintă o metodă de afişare a potenţialului masculin şi este destinată cuceririi femeilor; însă din moment ce bărbatul se căsătoreşte, se reduce şi necesitatea unui consum competiţional, comportamentul său devine mai moderat.

Mariajul are un efect robust şi în reducerea manifestărilor violente (implicit criminale) la bărbaţii cu predispoziţie spre delincvenţă; rata implicării în acte criminale a bărbaţilor căsătoriţi e cu 35% mai joasă comparativ cu bărbaţii din aceeaşi categorie de risc, dar necăsătoriţi.

Scăderea motivaţiei competiţionale este strâns legată de nivelul testosteronului. S-a constatat că la bărbaţii aflaţi în relaţii romantice sau căsătoriţi nivelul de testosteron este cu circa 20% mai redus decât la bărbaţii neimplicaţi în vreo relaţie. Testosteronul este şi mai scăzut la bărbaţii care au devenit taţi; aceştia nu mai au motivaţia de altădată de a se „răţoi” în faţa femeilor, ei sunt ghidaţi deja de alte strategii comportamentale.

Curios că transformările hormonale în organismul bărbaților se produc chiar înainte de nașterea copilului, când soția este gravidă; deja la acea etapă scăderea nivelului de testosteron este semnificativă. Din moment ce un bărbat devine părinte, se produc schimbări importante și în biochimia creierului (inclusiv la bărbații homosexuali care au adoptat un copil).

Se atestă o creștere a materiei cenușii la nivel de amygdala, corp striat, hipotalamus și cortex prefrontal lateral; și o descreștere în cortexul orbitofrontal, cel posterior cingulat și insula. Deci, modificările neurologice sunt de ansamblu; datorită lor, proaspeții tați devin mai empatici, mai sensibili față de emoțiile copilului, mai iertători. Cercetătorii consideră că în așa mod creierul pregătește formarea unei relații emoționale strânse între tată și copil.

Evident că pe un asemenea fundal hormonal și neurologic gradul de agresivitate al bărbaților e mai redus. Efectele căsniciei și paternității asupa bărbaților constau în ”pacificarea” acestora. Apoi începe ”criza vârstei de mijloc”, dar asta e deja o altă poveste…

© Dorian Furtună, etolog

(Fragment din cartea ”Homo aggressivus”)

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *