Ipoteza Fiilor Sexy

(Fragment din cartea ”Homo aggressivus”)

 

Ipoteza Fiilor Sexy a fost propusă în anii 1930 de proeminentul genetician, statistician și biolog evoluționist englez Ronald Fisher. Pe scurt, ideea este că femelele preferă în mod instinctual acei masculi, cu care ar putea da naștere unor urmași care se vor bucura de un succes reproductiv înalt (și care vor asigura transmiterea mai departe a genelor femelelor).

Corespunzător, pentru a avea mai mulți urmași sănătoși, atractivi și activi sexual, trebuie de selectat pentru rolul de tată acei masculi care semnalează că au un potențial genetic bun. Iar potențialul genetic bun este afișat nu atât de teritoriul masculului, de resursele sau de cadourile oferite de el, cât de fenotipul lui: proporția armonioasă a corpului, abilități fizice, voce sonoră ș.a. Această selecție sexuală se produce mai mult ”din perspectiva genelor”, decât în mod cumva rațional, și e perfect demonstrabilă din punct de vedere statistic.

Genele care induc alegerea unor masculi sexy vor avea șanse mai mari de răspândire în populație (datorită succesului reproductiv al urmașilor care tot sunt sexy) și vor dicta ulterior aceeași strategie de selecție. Altfel zis, femelele care aleg să se copuleze cu masculi atractivi sexual vor avea mai mulți nepoți și strănepoți.

Ipoteza Fiilor Sexy a fost verificată pe modele și exemple din etologia animalelor, dar este aplicabilă și pe terenul etologiei umane. În particular, prin optica acestei ipoteze se explică de ce femeile îi găsesc mai atractivi sexual pe acei bărbați care plac altor femei (despre calitatea bărbaților femeile adeseori judecă după atenția de care se bucură aceștia în ochii altora).

Mai mult, recent s-a constatat că femeile ajung mai ușor la orgasm cu acei bărbați care sunt apreciați și de alte femei. Așa cum orgasmul a evoluat ca răspuns la dorința femeii de a păstra sperma partenerului sexual dezirabil, cu ”gene bune”, orgasmul în relațiile cu bărbații simpatici reflectă dorința, fie și irațională, a femeii de a avea fii la fel de simpatici și atractivi pentru sexul opus; prin intermediul acestor fii, genele femeii se vor perpetua mai bine.

 

© Dorian Furtună, etolog

(Fragment din cartea ”Homo aggressivus”)

 

Comments

  1. Dorian, daca ai prezenta teoria asta unor domnisoare simandicoase sau unor ”cavaleri rafinati”, ai fi facut albie de porci. Oamenii merg pe ideea ca femeile isi aleg partenerii sexuali/de viata, dupa criterii ce tin de comportament si intelect, ingnorand aproape cu desavarsire aspectul fizic, iar barbatii isi aleg partenerele tinand cont in special de aspectul fizic. Acest sofism foarte bine camuflat, aparent multumeste pe toata lumea – pentru ca barbatii pot spera ca se vor cupla foarte usor doar etalandu-si abilitatile intelectuale, iar femeile de fapt nu trebuie sa arate cine stie ce ca sa fie curtate de o intreaga hoarda de masculi dornici de imperechere. Acest lucru il putem constata foarte usor, observand cum orice domnisoara care nu arata nici pe departe bine, are parte de nenumarate propuneri venite din partea baietilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *