Numele noastre şi reflexele ideologice

 

Numele pe care îl purtăm poate fi şi o reflectare a convingerilor ideologice ale părinţilor noştri, sugerează psihologii sociali. Un studiu sociologic vast efectuat recent în SUA a arătat că cei cu o gândire conservatoare îşi denumesc copiii altfel decât cei cu o gândire mai liberală.

Părinţii conservatori (adepţii Partidului Republican) aleg pentru copiii lor nume care conţin consoane „tari”: k, d, t. Liberalii (adepţii Partidului Democrat) preferă nume formate din consoane „moi”: l, m, s, f. De asemenea, conservatorii aleg nume mai curând tradiţionale, pe când liberalii experimentează cu nume preluate din alte culturi.

Numele pe care îl poartă, plus moştenirea genetică şi cea a educaţiei familiale îi marchează ideologic şi pe copii şi, în acest fel, mentalitatea şi reflexele politice sunt perpetuate de la o generaţie la alta. Numele, aşadar, poate evoca reflexe tradiţionaliste sau mai progresiste, mai autoritare sau mai permisive.

O întrebare retorică se profilează în acest sens: ce zestre ideologică comportă în sine numele Vlad sau Vladimir în politica moldovenească?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *