Religia înainte de Homo sapiens

 

Nu suntem unicele fiinţe care ţin doliu şi îşi îngroapă morţii. Cercetătorii demult ştiau că unele mamifere, cum ar fi cimpanzeii, elefanţii, delfinii îşi deplâng confraţii decedaţi. Dar surpriza cea mare a fost anunţată acum câteva luni de arheologii francezi – ei au constatat că neanderthalienii, misterioşii oameni peristorici, nu doar îşi deplângeau defuncţii, dar organizau adevărate funeralii şi îi îngropau conform unor ritualuri pe care le utilizăm şi noi, împodobind mormintele cu diferite ornamente.

Aceste descoperiri despre viaţa socială a neanderthalienilor indică un grad înalt de empatie în rândul acestora, abilităţi cognitive excepţionale şi o viaţă spirituală bogată. Şi ei au apărut mult înaintea speciei noastre. Se pare deci că noi, specia umană contemporană, nu deţinem un monopol absolut asupra omeniei şi a trăirilor emoţionale profunde, nici asupra primelor forme de religiozitate. Şi s-ar putea ca multe alte lucruri care par a fi invenţii pur omeneşti, să fie nu altceva decât forme performante ale unor procedee arhaice, pe care le-am moştenit pe care evolutivă.

Comments

 1. Mai mult de atât, Homo sapiens s-a întâlnit cu Homo neanderthalensis, avem câteva gene comune se pare. Deci este mai mult ca sigur că a existat un schimb cultural. Dacă noi de fapt suntem copiii cultural-religios ai neandertalienilor şi nu este “opera” noastră religia de care suferim?

  1. Bineinteles ca este opera noastra. Nu suntem capabili sa socializam daca nu avem ceva in comun, astfel ne identificam in religie, rasa, cultura si traditie. In societatea de azi ar trebui sa invatam sa ne controlam impulsurile reptiliene.

 2. Profu’, ipoteza este interesantă. Şi poate nu sub formă de gene, ci sub formă de meme a fost transmis cultul religios de la neandrethalieni la sapiens.

  Dar am dubii că am luat religia de la ei. Explic de ce. Populaţiile sub-sahariene de africani nu au mixtura genetică de la neanderthalieni (o avem doar noi, euroasiaticii). Însă sub-saharienii tot au anumite forme de religiozitate, chiar dacă au trăit milenii în izolare.
  Deci s-ar putea ca primele închipuri religioase şi comportamente ritualice să fi apărut încă la Homo erectus, care a dat verigile de neanderthaleni, denisov, sapiens.

 3. Daca avem gene comune inseamna ca e incrucisau fertil si nu precum carul cu magarul(specii diferite) rezultand hibrizi, catarul, nefertili(nici intre ei si nici cu alti cai sau magari). Este deci posibil ca HN si HSS sa fie doar niste subspecii ale unei specii initiale, sa-i spunem doar HS.
  Ce crezi dle Furtuna?

 4. PS. Oricum daca suntem specii diferite atunci capata o mai mare consistenta ideea de Regn uman(numit de mine regn noetic) pe care am avut-o si eu in urma cu destul de multi ani ulterior afland ca am un precursor mult inainte adica acum mai bine de 150 de ani un naturalist a spus ca omul va intra sau deja intra intrun un regn nou, regnul uman, care transcede regnul animal.
  Este vorba de dl Quatrefages(1866) care pe baza constatarii existentei unui sentiment instinctiv pe care nu-l mai are nici-un animal si anume cel care conduce la manifestarile morale si religioase(care cred eu ca este o expresie tot a nousului) s-a referit la “regnul uman”
  http://www.persee.fr/web/revues/home/prescript/article/bmsap_0301-8644_1866_num_1_1_4210

  Fata de acestea si neanderthalienii poate ca posedau un simt metafizic(religios).
  Eu am pomenit aici despre notiunea de “regn noetic” un pic metaforica dar si un pic reala, in sensul ca nousul este ceva dat omului si care-l extrage intr-un anume fel din regnul animal

  Nu este insa sigur ca in lupta intraregn va triumfa noeticul alternativa fiind disparitia speciei noastre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *