Reţeta inteligenţei pentru bebeluşi

 

Cu cât mai mult comunică părinţii cu bebeluşii lor, cu atât mai inteligenţi vor creşte aceştia. Din punct de vedere instinctual, noi ne naştem cu predispoziţia de a însuşi informaţia transmisă direct de membrii familiei noastre.

Chiar dacă bebeluşii nu înţeleg ce li se spune, la ei se dezvoltă mai bine zonele creierului responsabile de receptarea şi prelucrarea informaţiei, inclusiv vor avea aptitudini lingvistice mai performante. La aceste constatări au ajuns cercetătorii americani de la Stanford University, care au demonstrat că poeziile şi poveştile sunt potrivite chiar din primele săptămâni de viaţă ale copiilor.

Pe de altă parte, televizorul, calculatorul şi radioul au un efect invers asupra dezvoltării cognitive a bebeluşilor. Metodelor tehnice moderne le lipseşte interactivitatea, ele nu pot înlocui comunicarea vie cu părinţii. Copiii trebuie să audă modulaţiile vocii, să vadă cum se mişcă buzele, cum se modifică expresia feţei, să înveţe intonaţia firească. Datorită acestor lecţii timpurii, ei vor fi comunicatori mai peformanţi în anii de şcoală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *