Satelitul moldovenesc şi IQ-ul

Vip Magazin, Aprilie 2014

Primul satelit moldovenesc

În sfârşit, are şi ţara noastră şansa să păşească în Era Cosmică, mai mult simbolic, dar şi simbolurile au rolul lor, de încurajare şi stimulare. Tinerii cercetători de la Universitatea Tehnică au lucrat mai mulţi ani la construcţia unui satelit meteorologic care în acest an va fi lansat în spaţiu, la o altitudine de 700 de kilometri, în exosfera planetei.

Costul total al proiectului depăşeşte cinci milioane de lei, iar lansarea se va face cu ajutorul Agenţiei Spaţiale Europene.

Potrivit rectorului UTM, Ion Bostan, menirea practică a satelitului este să scaneze teritoriul Republicii Moldova și să furnizeze informații utile pentru serviciile cadastrale, pentru pronosticul inundaţiilor, să ofere date despre evoluția stării ecologice şi hidrologice a Prutului, Nistrului și a celor aproape 4.000 de lacuri de pe teritoriul ţării.

Lansarea unui satelit artificial va fi, cu certitudine, un eveniment istoric pentru ştiinţa tehnică moldovenească. Ca să parafrazez o celebră frază, lansarea primului satelit moldovenesc e un pas mic pentru omenire, dar un salt enorm pentru ştiinţa din Moldova. E o dovadă că, fie şi cu o întârziere de câteva decenii bune, mergem totuşi pe urmele ştiinţei mondiale.

 

Bacteriile ajută la îmbunătăţirea memoriei

Probioticele au produs o adevărată revoluţie în mediul ştiinţific contemporan. Ca o avalanşă, săptămânal sunt publicate studii extrem de interesante despre efectele excepţionale ale bacteriilor intestinale asupra organismului uman. S-a constatat că graţie unei microflore intestinale bine echilibrate, unii oameni beneficiază de o imunitate mai bună, au o siluetă mai zveltă, sunt mai longevivi şi chiar mai volitivi şi mai rezistenţi la stres.

http://salvemlarieradepineda.pangea.org/cialis-madrid.html

Mai nou, cercetătorii irlandezi au descoperit că indivizii care posedă un anumit tip de bacterie intestinală – Lactobacillus rhamnosus, beneficiază şi de… capacităţi cognitive mai înalte. Aceste bacterii stimulează sinteza aşa-numitului factor neurotrofic din creier, responsabil de dezvoltarea şi activitatea neuronilor. Există căi de conexiune nervoasă dintre intestine şi creier, prin care bacteriile îşi exercită influenţa.
La modul practic, în viitor s-ar putea elabora produse bacteriene special destinate îmbunătăţirii memoriei, pe care le vor consuma studenţii, bătrânii şi oricine va avea nevoie de suplimente pentru tonifierea cerebrală.

 

Reţeta inteligenţei pentru bebeluşi

Cu cât mai mult comunică părinţii cu bebeluşii lor, cu atât mai inteligenţi vor creşte aceştia. Chiar dacă bebeluşii nu înţeleg ce li se spune, la ei se dezvoltă mai bine zonele creierului responsabile de receptarea şi prelucrarea informaţiei, inclusiv vor avea aptitudini lingvistice mai performante. La aceste constatări au ajuns cercetătorii americani de la Stanford University, care au demonstrat că poeziile şi poveştile sunt potrivite chiar din primele săptămâni de viaţă ale copiilor.

Pe de altă parte, televizorul, calculatorul şi radioul au un efect invers asupra dezvoltării cognitive a bebeluşilor. Metodelor tehnice moderne le lipseşte interactivitatea, ele nu pot înlocui comunicarea vie cu părinţii. Copiii trebuie să audă modulaţiile vocii, să vadă cum se mişcă buzele, cum se modifică expresia feţei, să înveţe intonaţia firească. Datorită acestor lecţii timpurii, ei vor fi comunicatori mai peformanţi în anii de şcoală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *