Efectele cafelei, viaţa din cosmos şi virus contra virus

Vip Magazin, Octombrie 2013

În sfârşit, un deliciu sănătos

Pentru milioane de oameni, ceaşca de cafea de dimineaţă este una dintre desfătările zilei. Plăcerea de a sorbi această băutură aromată poate fi, de acum încolo, dublată şi de cunoaşterea beneficiilor ei pentru sănătate.
Mai multe cercetări din acest an au arătat că, dincolo de binecunoscutul efect reconfortant al cafelei, ea posedă şi un şir de proprietăţi curative. Astfel, ea s-a dovedit a fi un protector activ al ficatului, fiind implicată în metabolismul grăsimilor din acest organ; cei care beau cu regularitate cafea, riscă mai puţin să sufere de distrofia lipidică a ficatului.
Consumatorii de cafea sunt bântuiţi cu 50% mai rar de gânduri suicidale, deci se reduce numărul persoanelor depresive şi rata sinuciderilor, probabil datorită stimulării unei producţii mai înalte de serotonină şi dopamină în creier. Ea întăreşte memoria şi reduce riscurile apariţiei demenţiei odată cu înaintarea în vârstă.
În sfârşit, unul din cele mai recente studii a constatat că o ceaşcă de cafea zilnic poate reduce cu 7% riscurile apariţiei cancerului la col uterin.
Trebuie de agăugat o menţiune importantă – majoritatea studiilor au arătat că efectele benefice ale cafelei sunt valabile dacă consumul nu depăşeşte mai mult de două ceşti pe zi. În caz contrar, dacă doza este depăşită, leacul se poate transforma în opusul său.

Viaţa are două mame?

Ipoteza despre originea extraterestră a vieţii pe Pământ s-a completat în acest an cu noi dovezi; de pe un meteorit au fost recoltate elemente organice complexe, de pe altul – urme de microbiotă. Aceste date, într-un fel senzaţionale, fac să se înmulţească vocile celor care susţin că viaţa este prezentă pretutindeni în Univers, iar germenii ei sunt răspândiţi cu ajutorul meteoriţilor şi asteroizilor, unii dintre care au adus-o acum câteva miliarde de ani şi pe planeta noastră.
Potrivit unei versiuni mai extravagante, lansate tot în această vară, primele molecule constitutive ale vieţii – un prototip al ARN-ului şi structurile proteice –, ar fi apărut iniţial pe planeta Marte, unde condiţiile probabil erau mai propice din punct de vedere biochimic. Ulterior, prin intermediul vreunui proiectil de piatră catapultat de erupţiile vulcanice, formele primitive de viaţă au ajuns pe Pământ, unde au dat start proceselor evolutive pe care le cunoaştem. Deci noi, de fapt, am fi cu toţii de origine marţiană, iar planificata călătorie pe Marte, din 2022, va fi un fel de revenire acasă.

Combatem virusul HIV cu ajutorul unui alt virus

În lupta contra SIDA se pare că a fost trecut Rubiconul. Savanţii au elaborat un vaccin care neutralizează virusul HIV şi eficacitatea tratamenutului a fost deja probată experimental pe maimuţe – mai mult de jumătate din ele au fost tratate. Vaccinul are la bază forma mutaţională a unui alt virus – citomegalovirusul – care stimulează celulele-T ale imunităţii să depisteze şi să combată mult mai activ infecţiile virotice din organism. Există mari speranţe că acelaşi mecanism va funcţiona şi în cazul oamenilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *