Genetica divorţului, Noaptea cercetătorilor şi fizicienii-gemeni

Vip Magazin, Noiembrie 2013

Genetica divorţului

5-HTTLPR – aceasta e denumirea sofisticată a genei care… decide cât de fericiţi putem fi în căsnicie. Cercetătorii demult bănuiau că divorţurile ar putea avea şi o cauză genetică şi această ipoteză pare să se adeverească. Recent s-a descoperit că gena sus-menţionată răspunde de transportul serotoninei în creier; or, serotonina este un neuromediator responsabil pentru senzaţia de satisfacţie, emoţii şi bună dispoziţie. Deci, o schimbare în funcţionarea genei poate induce anumite insatisfacţii de ordin emoţional. Noi cu toţii avem o pereche de asemenea gene, moştenite de la părinţii noştri, numai că unii deţin doar formele scurte ale ei, iar la alţii ambele gene sau cel puţin una dintre ele au formă lungă. Ei iată, s-a constatat că persoanele care au forma lungă a acestei gene se simt mai fericite în căsnicie, sunt mulţumite de partenerul de viaţă şi au şanse mai mari să-şi menţină căsnicia integră.
Desigur, scuza că “aşa mi-s genele” pare a fi comodă pentru a justifica de-acum încolo diferitele divorţuri, dar să ne amintim că genele nu decid chiar totul. Unele lucruri încă mai depind de raţiune şi autocontrol.

După Noapte, să urmeze un Răsărit

Cine nu comunică, nu există. Ştiinţa contemporană s-a convins de veridicitatea acestui adagiu şi în Occident se înregistrează în prezent un boom al tot felul de festivaluri ştiinţifice, laboratoare ambulante, muzee cu mese pentru experimente, science-cafenele etc., care promovează în mod distractiv şi accesibil ştiinţa în rândul maselor.
Ştiinţa moldovenească a cam privit de peste gard aceste manifestări ale occidentalilor şi abia recent, timid, a început să importe unele modele de promovare. Astfel, în acest an, la 27 septembrie, Academia de Ştiinţe a Moldovei a organizat, în premieră pentru Republica Moldova, Noaptea Cercetătorilor – un eveniment inedit, care promovează imaginea ştiinţei şi a oamenilor de ştiinţă şi s-a desfăşurat în peste 300 de oraşe europene concomitent.
Deşi a fost o Noapte a Cercetătorilor încă timidă şi puţin pitorească, să sperăm că acest început va fi de bun augur şi la anul vom vedea mai multă inventivitate în promovarea produselor ştiinţifice moldoveneşti. După o Noapte a Cercetătorilor, poate vom ajunge să vedem şi un nou Răsărit al ştiinţei în Moldova.

Fizica moldovenească în zodia gemenilor

Academicienii Vsevolod şi Sveatoslav Moscalenco au împlinit în această toamnă 85 de ani. Ajunşi la această vârstă onorabilă, cei doi gemeni se pot pe bună dreptate mândri cu faptul că fac parte din pleiada savanţilor care au atins culmile Olimpului ştiinţific. Iar prin realizările lor strălucite, au ridicat spre culmi şi prestigiul ştiinţific al Republicii Moldova.
Ei au publicat împreună, fiecare în domeniul său de interes, peste 550 de lucrări ştiinţifice, au participat cu rapoarte la mai bine de 150 de conferinţe naţionale şi internaţionale; au pregătit circa 50 de doctori în ştiinţe şi 10 doctori habilitaţi; au ţinut cursuri la numeroase universităţi de renume; au fondat şcoli ştiinţifice şi au uimit elita fizicii contemporane prin originalitatea ideilor şi concepţiilor lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *