Stresul, alegerile şi şedinţele în picioare

 

Vip Magazin, Iulie-August 2014

Nu stresaţi alegătorii înainte de alegeri

Cu cât este mai stresat un individ, cu atât e mai slabă dorinţa lui de a participa la alegeri şi în general în politică. Această descoperire recentă a cercetătorilor americani doveşte o dată în plus influenţa considerabilă a fiziologicului asupra comportamentelor noastre sociale.

Mai exact, atunci când în organism e scăzut nivelul de cortizol, numit şi „hormon al stresului”, oamenii manifestă un activism politic înalt, le place să interacţioneze cu cei din jur. Însă dacă, din diferite motive, nivelul de cortizol e ridicat, individul se simte stresat, dispare şi dorinţa de participare politică, creşte până şi rata de neprezenţă la vot.

Aceasta explică de ce politicienii sunt atât de imuni în faţa atacurilor şi a criticilor. Ei, pur şi simplu, la nivel neurofiziologic şi hormonal, sunt mai rezistenţi la stres. Iar alegătorii înainte de alegeri ar trebui feriţi de stres.

 

Să stăm drept şi să gândim ager

O nouă metodă de organizare a şedinţelor ar putea intra în modă în curând. Psihologii au constatat că şedinţele şi discuţiile se desfăşoară mai dinamic şi mai productiv dacă participanţii… stau în picioare.

Stând în picioare, în jurul unor măsuţe înalte sau în cerc, participanţii la şedinţe s-au dovedit a fi mai cooperanţi, mai dispuşi să asculte şi opinia altora. Datorită circulaţiei mai intensive a sângelui prin corp, oamenii devin mai dinamici, mai ageri, mai cu iniţiativă, sporeşte creativitatea. E şi mai sănătos pentru organism, se ard mai multe calorii.

Şi, evident, şedinţele la care se stă în picioare durează mai puţin decât tradiţionalele „şezători” pe scaune.

 

ApăPură developed

Patru tinere din Ştefăneşti, Floreşti, au reuşit să ne surprindă în această vară şi pe noi, şi pe americani. În iunie, ele au câştigat prestigiosul concurs internaţional Technovation Challenge 2014, care s-a desfăşurat în Silicon Valley din San Francisco, SUA.

Concursul e destinat fetelor de pe toate continentele, iar moldovencele noastre au impresionat juriul printr-o invenţie originală şi foarte utilă, destinată identificării apei potabile din fântânile din sate.
Este vorba despre o aplicaţie mobilă, intitulată „Apă Pură“, care indică fântânile în care apa este bună de băut. Aplicaţia informează şi despre cum poate fi afectată sănătatea de impurităţile şi particulele străine care au ajuns în apă. Plus la toate, le oferă sătenilor şi sfaturi despre cum să o purifice prin filtrare, fierbere sau prin alte metode.

Acum, după ce au reuşit să convingă juriul din SUA, tinerele au de trecut un test poate mai dificil – să convingă şi autorităţile moldovene de valoarea acestor aplicaţii. E musai să-i convingă şi pe ţăranii noştri, să pună dispozitivul pe masă şi să-şi planifice traseul pe la fântânile din sat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *